Δεν είσαι η μαγνητική σου!
Πολλές φορές όταν σε κάποιο άνθρωπο παρουσιάζεται πόνος στην Οσφύ που παραμένει και επιμένει η απάντηση που δίνεται είναι:
Πρέπει να κάνεις μαγνητική!
Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσέξουμε τα εξής που μας φανερώνει η διεθνής βιβλιογραφία:
- Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας δεν δικαιολογούν πάντα τον πόνο και χρειάζεται λεπτομερής κλινική εξέταση ώστε να βρεθεί η αιτία του*. Για να το καταλάβουμε αυτό καλύτερα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 98 ασυμπτωματικούς ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία στην Οσφύ έδειξε πως το 52% από αυτούς είχαν τουλάχιστον μια κοίλη μεσοσπονδύλιου δίσκου**. Επομένως ο πόνος στην Οσφύ δεν οφείλεται απαραίτητα στην κοίλη που έδειξε η μαγνητική.
- Οδηγεί πολλές φορές σε αρνητική ακόμα και καταστροφική εικόνα του ασθενή για το πρόβλημα του***. Ακούμε πολλές φορές το πόσες πολλές ή πόσο μεγάλες κοίλες έδειξε η μαγνητική. Ως αποτέλεσμα κατασκευάζεται συχνά η εικόνα μιας κατεστραμμένης σπονδυλικής στήλης και η οποία ουδέποτε πρόκειται να γίνει καλά. Φυσικά αυτή η εικόνα είναι άκρως πλασματική καθώς ο πόνος δεν οφείλεται στο μέγεθος της κοίλης. Αυτή η εικόνα μάλιστα οδηγεί δυστυχώς σε καθυστερημένη μείωση του επιπέδου πόνου (λόγω του φόβου), και μειωμένη λειτουργική ικανότητα λόγω υπερπροστασίας***.
Βεβαίως η μαγνητική τομογραφία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη ώστε να φανερωθεί το είδος της βλάβης αλλά και να αποκλειστούν τυχόν άλλες αιτίες που προκαλούν τον πόνο που νοιώθει ο συγκεκριμένος ασθενής.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν είμαστε απλά η εικόνα της μαγνητικής τομογραφίας, ούτε η σπονδυλική μας στήλη είναι αυτή η "κατεστραμμένη δομή" που πονάει με το παραμικρό. Εξειδικευμένα προγράμματα θεραπείας με αιχμή τους την θεραπευτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν πολύ τον ασθενή να ανακτήσει την λειτουργικότητα του.
*Svanbergsson G, et al.MRI for diagnosis of low back pain: Usability, association with symptoms and influence on treatment]. Laeknabladid. 2017 Januar;103(1):17-22.
**Magnetic Resonance Imaging of the Lumbar Spine in People without Back Pain. Maureen C. Jensen, et al. N Engl J Med 1994;
***Rajasekaran S, Dilip Chand Raja S et al. The catastrophization effects of an MRI report on the patient and surgeon and the benefits of 'clinical reporting': results from an RCT and blinded trials. Eur Spine J. 2021 Mar 21.
Comments